Facebook Instagram

A gyep öntözése

Itt a nyár
Bernhard
Ügyvezető
Jul
01

A fűfélék számára nélkülözhetetlen a víz, hiányára, vagy mennyiségének változására rendkívül érzékenyek. A dús, egészséges gyep növekedését ajánlott öntözéssel segíteni. Azonban ennél a látszólag egyszerű kertimunkánál is sokat lehet hibázni, ezért rövid cikkünkben most megosztjuk Önnel az öntözés helyes és helytelen formáit.

Amennyiben a csapadék nem elégséges
A gyep vízszükségletét többnyire az esővíz biztosítja, ám előfordul, hogy a csapadékmennyiség elmarad a kívánttól. Ebben az esetben Ön mint kertész, greenkeeper vagy kerttulajdonos sokat segíthet megfelelő öntözéssel.

Mint hüvelykujjszabály érvényes, hogy a melegebb évszakban időjárástól függően a gyep kb. 20-30 l vizet igényel négyzetméterenként, heti gyakorisággal. Esővízgyűjtő segítségével könnyen utána járhatunk a szükséges mennyiségnek.

A pázsit vízszükségletét jelentősen befolyásolja emellett telephelyének elhelyezkedése és fekvése, a talajviszonyok, a fűfajták, és végül az évszak és az időjárási feltételek. Az árnyékosabb gyepterület kevesebb vízzel is boldogul, míg a déli fekvésű pázsitnál az öntözés kiemelt fontosságú.

A vízhiány jelei
Honnan ismerhetjük fel, ha a gyep sürgősen vizet igényel?

  • A gyep már a hervadás első, kisebb jeleinél, azaz a hervadási pontnál öntözést igényel
  • A fű a talaj vízkészletét felhasználta, és a talaj láthatóan száraz
  • A fűszálak ernyedtek, kókadtak
  • A gyeptakarón szürke foltok jelennek meg
  • Amennyiben a gyepre lép, lábnyomai még hosszú ideig láthatóak, mivel a fűszálak csak lassan képesek felegyenesedni

Hetente egyszer vagy kétszer öntözzön!
A szabály szerint heti egy alkalommal elégséges a gyep öntözése, ilyenkor azonban 15-20 l is szükséges négyzetméterenként. A kifejezetten meleg nyári napokon érdemes heti kétszer is öntözni, s a felhasznált víz mennyisése ebben az esetben se legyen kevesebb, mint 15 l. Öntözzön tehát inkább kevesebbszer, de gazdagon!

Inkább ritkábban
Főként a futballpályák gondozásánál dönt sok Greenkeeper a gyakoribb öntözés mellett. A gyakori öntözés ugyanakkor a felhasznált vízmennyiség csökkentésével jár. A gyep számára azonban ez a kombináció kevésbé lesz előnyös. A kevesebb vízmennyiség ugyanis nem tud a talajban elég mélyre jutni, ezáltal a fűszálak a talajfelszínhez közel növesztik gyökérzetüket, hogy az öntözővízt felvehessék.  A hőségben ugyanakkor a talajfelszín hamar kiszárad, így a gyep kiéghet annak ellenére, hogy mindennap öntözték. Ügyeljen tehát arra, hogy gyökérzet területe is vízhez jusson az öntözés során!

Túl sok öntözés is kárt okozhat
Túlöntözésnél ugyanis túl sok víz szívódik fel a talajba, mely a talajpórusokból kiszorítja a levegőt, átitatva így a talajt. Ezáltal a gyökérzet elkorhad, s a gyepnek kellemetlen szaga lehet.

Mikor a legjobb öntözni?
Legjobb az öntözést az esti, vagy reggeli órákban végezni. A talaj felszíne alatt kiépített automatikus öntözőrendszerrel optimalizálhatja az öntözést. Tévhit, hogy a nagy melegben nem lehet öntözni, sőt, akkor szükséges igazán. A gyep a tűző napon sem ég meg, de a magas párolgás miatt hasznosabb a reggeli órákban öntözni.

Legyen óvatos a frissen telepített készgyepnél!
Megfelelő öntözés hiányában a frissen telepített készgyep, mely még nem növesztett gyökérzetet, könnyen kiszáradhat. A következő tippeket ajánljuk:

  • Telepítés után először kézzel öntözzünk, kerti tömlővel! A területet alaposan öntözzük be, hogy a talajréteg 10 cm vastagságban nedves legyen!
  • 1. hét: Ha nem esik, öntözzünk szükség szerint naponta többször is!
  • 2. hét: Csak fele annyit öntözzünk!
  • 3. hét: Szükség szerint öntözzünk!

A megfelelő öntözés hozadéka
A helyesen öntözött gyep sokkal nagyobb teherbírású, könnyebben regenerálódik, és ellenállóbb a fűfélék betegségeivel szemben. A fűszálak  mélyebb gyökérzetet növesztenek, ezáltal a pázsit erősebb és vitálisabb lesz. Optimális öntözés mellett a gyeptakarón ritkábban keletkeznek kopárabb felületek, így közvetetten növeli a gyep gyomokkal szembeni védekezőerejét.

Amennyiben Ön ezidáig hibásan öntözött, és most újítana eddigi öntözési szokásain, a változtatásokat mindenképp fokozatosan vezesse be! A gyepnek lassan, lépésről lépésre kell az új öntözési módra átállnia. Ezáltal Ön hosszútávon élvezheti a zöld frissességét!